Porasla prodaja automobila u SAD

Bez autora
May 04 2010

Američka prodaja automobila u aprilu porasla je oko 20 odsto u odnosu na rezultate u istom periodu prošle godine, odražavajući postepeni oporavak tamošnje privrede.Industrija očekuje da će u 2010. godini biti zaustavljen četvorogodišnji pad američke prodaje automobila koja je u 2009. godini dostigla 10,4 miliona kola, što je najniži nivo od početka osamdesetih godina. U SAD je 2005. godine prodato 17 miliona vozila, dok industrijski eksperti veruju da će za prodaju 16 miliona kola, koliko ih je isporučeno 2007. godine, biti potrebno nekoliko godina.

Porasla prodaja automobila u SADAmerička prodaja automobila u aprilu porasla je oko 20 odsto u odnosu na rezultate u istom periodu prošle godine, odražavajući postepeni oporavak tamošnje privrede.

Kako su prenele agencije, industrija očekuje da će u 2010. godini biti zaustavljen četvorogodišnji pad američke prodaje automobila koja je u 2009. godini dostigla 10,4 miliona kola, što je najniži nivo od početka osamdesetih godina.

U SAD je 2005. godine prodato 17 miliona vozila, dok industrijski eksperti veruju da će za prodaju 16 miliona kola, koliko ih je isporučeno 2007. godine, biti potrebno nekoliko godina.

Analitičari procenjuju da najnoviji podaci nisu tako dobri kao što su se mnogi nadali, imajući u vidu različite mere podsticanja prodaje automobila i prve znake izlaska iz najdublje krize od Velike depresije u periodu tridesetih godina prošlog veka.

Prošlomesečna prodaja međutim smanjena je oko osam odsto u odnosu na mart, šro su direktori kompanija i očekivali posle blagog povlačenja obima ukupnih podsticajnih mera, ali su praktično svi najveći proizvođači kola zabeležili povećanje isporuka u odnosu na prošlu kriznu godinu.

Japanska "Tojota" zabeležila je rast isporuka za više od 24 odsto, što je slabiji rezultat od očekivanog nakon velikih ulaganja u podsticanje prodaje koja je posrnula početkom godine, zbog masovnog opoziva vozila.

"Nisan" je obezbedio najveći procenat rasta prodaje od 35 odsto, ispred "Hjundaija" koji je u aprilu povećao prodaju 30 odsto i "Forda" i "Krajslera" sa povećanjem isporuka od 25 odsto.

"Dženeral motors" (GM) u aprilu je povećao prodaju za 6,4 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, ali je zadržao vodeću poziciju po obimu dobiti od prodaje, ispred "Forda" i "Tojote", koja se našla na trećem mestu.

Ne računajući robne marke kojih se odrekao zbog mera štednje, prodaja GM-a porasla je 20 odsto u aprilu u odnosu na isti prošlogodišnji mesec kada je industrija bila suočena sa bankrotom GM-a i "Krajslera."

"Ford", čije su akcije u ponedeljak porasle 2,2 odsto na 13,30 dolara na berzi u Njujorku, saopštio je da je prodaja F-serije pik-ap kamiona skočila 42 odsto, a sportsko-terenskog modela "iskejp" 41 odsto.

Američki rezultati objavljeni su posle oštrog skoka prodaje automobila u Španiji zahvaljujući vladinim subvencijama i umerenom povećanju od 1,9 odsto u Francuskoj gde su podsticajne mere obustavljene.

Proizvođači automobila mnogo više se uzdaju u širi oporavak američke privrede koji bi trebalo da podignu prodaju nego u skupe mere podsticanja prodaje koje ugrožavaju profit i utiču na cenu vozila.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik